Hönshjärna

Hönshjärna, magnetkompass

och delat föräldraskap

av Magnus Ullman

En fågel – vad är egentligen det? Så välbekant... men tittar man lite närmare ställs man snart inför existentiella frågor som Att vara fågel – hur är det? Och Att vara människa – hur är det? Eller att vara älg? Sjöelefant? Frågor som gläntar på dörren till vilka personligheter som verkligen döljer sig under alla fjädrarna.

  Genom att göra en jämförelse med oss själva, det vill säga däggdjuren, och en del andra djur klarnar bilden lite kring frågan vad en fågel är. Eller en människa.

Boksläpp på Södra Skolan i Brantevik den 8 augusti. En välbesökt histora med föredrag, mingel, spännande tävling och allmän trivsel.

Filmade föredrag: Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap

"Förutom de härliga actionbilderna av otaliga vanliga och exotiska fåglar och andra djur (en illustrativ akvarell) rymmer boken fler fräscha fågelfakta än de flesta fågelböcker. Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap är mycket bra!"

Uno Nilsson, BTJ-häfte 21, 2019


"Tillsammans med de illustrativa bilderna, som fyller större delen av bokens sidor, vill Magnus Ullman glänta på dörren till de personligheter som döljer sig under fjädrarna./.../Magnus Ullman är också en skicklig fotograf, något man i boken får se många fina exempel på."

Niklas Aronsson, Vår Fågelvärld 5/2019


"VACKERT OCH GÅTFULLT

Den välkände fågelexperten Magnus Ullman, Brantevik, har kommit med en ny bok, där han med hjälp av utsökta foton och korta, personliga texter tar oss med in i fåglarnas fascinerande värld./.../Många gåtfulla detaljer får sin förklaring."

Inga Lill Högberg, På Österlen 3/2019


"På sedvanligt pedagogiskt sätt berättar Ullman om likheter och skillnader mellan fåglarnas och andra djurs liv och leverne. Fokus ligger förstås på fåglarna, men vi får lite annat till livs också – inte minst genom det rika och förträffliga bildmaterialet."

Kenneth Bengtsson, ANSER 4/2019


"smått genialiska illustrationer/.../Mängden lättsmälta och fascinerande fakta gör den till något av en guldgruva för både en biologilärare på högstadiet/gymnasiet, en vetgirig tonåring – och vem som helst i övrigt."

Anna Lejfelt-Sahlén, Fauna & Flora 4/2019


"Proffsskådaren Magnus Ullman berättar om fåglarnas hemliga liv. Förvånande fakta, som lyfts av läckra foton. Spännande komplement till hans böcker om fågellokaler."

Sveriges Natur 2/2020


"Boken på drygt 190 sidor är generös i formatet. Vart och ett av uppslagen ger små fina, ofta detaljerade inblickar i hur det är att vara fågel/.../Magnus Ullman är ju något av en fågelskådningens guru och hans kunskap om fåglarna och deras liv är imponerande/.../greppet är som sagt nytt och fräscht och med en avspänd glimt av humor i tonen."

Åke Anderson, GRUS Fåglar i Västergötland 2/2020


"Boken är lättläst och går samtidigt på djupet. Boken kan läsas med god behållning av både hårdskådaren och nybörjaren. Fotografierna är talande och genomgående mycket bra. Jag kan varmt rekommendera denna bok."

Yngve Hareland, Fåglar i Uppland 3/2020


Ny bok om fåglars beteende av Magnus Ullman (Ystads Allehanda 8 augusti 2019)

Några uppslag ur boken